5.2 Kwisvragen
Zou jij een goed ridder zijn?  Er komt meer bij kijken dan op het paard te zitten en met een zwaard te zwaaien.  Je moet ook weten hoe je je moet gedragen. Als er een examen was voor het diploma ridderlijkheid, zou jij dan slagen?
De antwoorden vind je ergens anders op deze website.
1. Erneis d'Orleans is een verrader.  Je komt hem in de kathedraal tegen, bij de kroning van koning Lodewijk.  Wat doe je?
a. Je hakt hem aan stukjes met je zwaard.
b. Je verkoopt hem een knal voor zijn hersens.
c. Je laat hem gaan.
2. Een ridder moest zo nu en dan op jacht gaan, om zich te oefenen in paardrijden en het gebruik van zijn wapens.  Net zoals in een boek uit de dertiende eeuw stond, ben jij van mening dat een ridder moest jagen op beren, leeuwen en ...
a. konijnen
b. draken
c. boerenkinkels
3. Koning Edward I van Engeland heeft een toernooi georganiseerd zodat je wat kunt oefenen en hij doet zelf ook mee.  Het zou niet zo'n slim idee zijn om de koning te doden, dus ga je akkoord om een zwaard te gebruiken dat ...
a. van rubber is gemaakt
b. van bot is gemaakt
c. van walvisbeen is gemaakt.
4. Tijdens de Eerste Kruistocht ben jij Ascalon aan het belegeren met meer dan duizend soldaten en vijftig ridders.  Het is je eindelijk gelukt een bres in de muur te slagen.  Wat doe je nu?
a. Je laat veertig ridders de stad binnenstormen, terwijl de overige tien de rest van je eigen leger tegenhouden.  Zo kunnen die eerste veertig met de eer gaan strijken.
b. Je stuurt eerst voetsoldaten en boogschutters de stad in en daarna volg jij met je vijftig ridders.
c. Je laat je vijftig ridders de stad binnentrekken zodra de voetsoldaten klaar zijn om te volgen.
5. Jij bent de graaf van Suffolk. Tijdens een veldslag wprd je gevangen genomen door ... een schildknaap.  Je schrikt je een ongeluk als je erachter komt dat hij geen ridder is.  Iedereen zal er schande van spreken. Wat doe je met de schildknaap?
a. Je geeft hem geld om zijn mond te houden.
b. Je riddert hem ter plekke.
c. Je maakt hem af.